Swie Yap - Tai chi chuan Training en Coaching
Holistische Chi massage
Mensen in hun kracht brengen
Klankschaal uitvoering
Chi Neng Qigong
IDOGO® Qigong
T'ai-chi-ch'uan
Vechtkunst als levenskunst
Zachte kracht
De oefeningen
Verdere toepassing en werking
Workshop
De trainer
Artikel in Buitenhof Bruist:
Reacties en ervaringen
Lessen najaar 2024 in Delft
Ontdekkingsworkshop voor Qigong instructeurs
Aanvullende informatie lessen
Contact
Artikel in Buitenhof Bruist:
“Verbind je lichaam met je geest”

Met hun bedrijf ‘Stromend Bewegen’ helpen Karin en Swie Yap je daar bij. Ze ontvangen me allerhartelijkst in hun gezellige woning aan de Chopinlaan. Het zonnetje schijnt, dus stel ik voor maar meteen een foto te maken op het plantenrijke balkon. “Moet dat echt?” Nee, in het middelpunt staan, is niet Swie’s ding.

We gaan naar binnen en Karin maakt koffie. Op tafel staan gedroogde dadels en abrikozen, en die zijn me daar lekker… Swie is in 1968 vanuit Indonesië naar Nederland gekomen. Hij woont en werkt dan in Amsterdam. Voor zijn studie Civiele Techniek aan de TU in Delft, pendelt hij op en neer. Als Civiel Ingenieur werkt hij bij verschillende organisaties. Al in 1974 komt hij in aanraking met T’ai-Chi en volgt hij groepslessen.

Karin komt uit het Duitse Lübeck. Hoe kwamen jullie elkaar tegen? Karin lacht: “Swie stapte bij mij in de auto als lifter. Dat was hier in Delft. Ik was met een reisgenoot onderweg. Eerst verliep de liefde op afstand, maar in 1981 ben ik voorgoed naar Delft gekomen, waar we nooit meer weggegaan zijn.”

Gezond en in balans leven
‘Stromend Bewegen’ biedt lessen in T’ai-chi-ch’uan, Chi Neng Qigong en Idogo Qigong. Vertel! “T’ai-chi is van oorsprong een Chinese vechtkunst. Waar Taekwondo en Karate ‘hard’ zijn, staan de vloeiende en ontspannende bewegingen voor de gedachte dat het ‘zachte’ het ‘harde’ kan overwinnen. Tai Chi verbindt je lichaam met je geest. Je ervaart meer rust en minder stress.”

“Idogo Qigong maakt je vitaler en soepeler. Door oefeningen met een speciale houten stok, wordt je beweeglijker. Spanningen in je lichaam komen los. Chi Neng Qigong tenslotte, geeft het totale lichaam aandacht en helpt om je zelfgenezend vermogen te versterken.”

Voor wie en waar?
Wie volgen jullie lessen? “Mensen die vitaliteit missen, moe zijn en weer lekkerder in hun vel willen zitten. Veel leerlingen komen al jaren met plezier. Nieuwkomers worden door de groep makkelijk opgenomen en voelen zich snel vertrouwd. Iedereen kan gewoon eens een les proberen.” Informatie en tijden staan op www.stromendbewegen.nl (red.).

“De lessen zijn in de gymzaal van de Laurentiusschool aan de Griegstraat. En bij Inloophuis Debora/ Delft e.o. www.inloophuisdebora.nl (red) ben ik vrijwilliger en geef regelmatig les aan mensen die met kanker te maken hebben.”

Wat betekent T’ai-chi voor jullie? “Voor ons draait T’ai-chi vooral om de toepassing ervan in het dagelijkse leven. Bewustzijn, begrip en zachtheid.” Ik ben blij dat we elkaar ontmoeten, want Karin en Swie zijn duidelijk oprecht betrokken bij het welzijn van anderen. Wat een warme mensen!

Marc Fahrner van Buitenhof Bruist
Contact opnemen